Skrzydła z Carrefour

Temat: Warzywa w naszej kuchni
...na całej długości łodygi, zaczynając tuż pod główką. Natomiast młode szparagi zielone w ogóle nie wymagają obierania albo obiera się je cienko do 1/3 wysokości. 2. Gotowanie Można je gotować w wodzie lub na parze. Do gotowania w wodzie najlepsze są wysokie garnki z drucianą wkładką. Obrane szparagi ustawia się pionowo w drucianej wkładce i wkłada do wrzątku tak, aby główki wystawały ponad powierzchnię wody i gotowały się w parze. Szparagi gotuje się 15-20 minut, nie dłużej, bo stracą kolor i jędrność. opr. na podst. "Pani domu"
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=12015



Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
...(może to być również gorące danie ze skorupiaków lub mięczaków); 5. główne danie ( z reguły z mięsa wołowego, wieprzowego lub dziczyzny); 6. gorąca przekąska (mięso duszone w kawałkach, np. gulasz lub ragout); 7. zimna przekąska (mięso lub ryba w galarecie); 8. sorbet (klasyczny to sok, np. pomarańczowy, z drobinami miąższu pomieszany z szampanem); 9. pieczyste z sałatą (mięso pieczone w całości, np. prosię lub udziec); 10. warzywa (np. gotowane szparagi lub karczochy); 11. danie słodkie – wszystkie ciepłe, zimne i mrożone wyroby przygotowanie przez cukiernika (np. strudel z jabłkami lub lody); 12. pikantna przekąska (np. małe gorące ciasteczka z ciasta francuskiego z żółtym serem); 13. deser (ser, owoce, ciasteczka, czekoladki). Potrawy współczesnego uroczystego obiadu Potrawy składające się na pełny współczesny, uroczysty obiad są następujące: zimna...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074


Temat: *~Marzec 2008~*
...przed porodem dopiero przy i po ale tu w Anglii chodzi sie do nich zamiast do lekarza Niunka dzieki za rade moze masz racje ale w Polsce przy drugim dziecku tez mialam straszne te bole i jakos nikt nigdy mi nic nie dawal, moze rzeczywiscie dobrze by bylo z kims takim porozmawiac a ja to sobie uczte urzadzilam dzis ha - najpierw zjadlam sobie przepyszny koktajl z malin, truskawek i banana ( nie jem po obiedzie bo takich owocach mam straszna zgage ) a teraz wcinam smazona cukinie, gotowane szparagi i jajko sadzone pychotka mniam mniam a Filipek ( chyba teraz to juz nie ma mozliwosci pomylki wiec tak bede go nazywac heh ) kopie wiec mam nadzieje ze z radosci a nie ze zlosci ze mu nie smakuje haha
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46776


Temat: Szparagi
...zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Urzekają prostotą w ich przygotowaniu i serwowaniu. Idealny do gotowania tych warzyw jest wysoki, wąski garnek, w którym szparagi stoją ‘na baczność’, związane nicią, z główkami ponad lekko osoloną i lekko posłodzoną wodą. Główki są delikatniejsze niż łodygi i powinny gotować się w parze, ale zanurzone w wodzie też się nie rozgotują. Najsmaczniejsze są górne części pędu. Szparagi gotuje się około 10 minut, a więc szybciutko. Tradycyjnie podaje się je z zasmażką z masła i bułki tartej – jako dodatek do dania głównego, albo pod beszamelem. Ja gotuję jeszcze zupę krem ze szparagów, a do tego groszek ptysiowy. Zamieszczę odpowiednie przepisy.
Źródło: forum.antyfani.pl/index.php?showtopic=1672


Temat: Kremowa zupa szparagowa
czas: 40 minut ilosc porcji: 2 składniki: pęczek białych szparagów żółtko 1 kostka bulionowa 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej przyrzadzanie: Szparagi cienko obrać, odciąć zdrewniałe końcówki (wyrzucić) oraz czubki (ok. 2 cm), które odłożyć. Szparagi gotować w niewielkiej ilości osolonej wody z odrobiną cukru do miękkości ok. 15 minut. Następnie odsączyć, zachowując wywar. Ugotowane szparagi przetrzeć przez gęste sito. Do wywaru pozostałego z gotowania szparagów dodać kostkę bulionową oraz przetarte warzywa. Dokładnie wymieszać, nieco wystudzić. Zółtko dokładnie wymieszać ze śmietaną, dodać nieco soli i wlać do zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz gałką,...
Źródło: plinuk.net/forum/viewtopic.php?t=482


Temat: Szparagi.
Ja czytalam ostatnio, ze szparagi gotuje sie najlepiej "na stojaco" i na parze moni, ale mi smaka narobilas. Przepisy brzmia przepysznie! Na pewno cos niebawem wyprobuje! Dziekuje! Tylko te jajka Niestety, mam alergie na bialko
Źródło: antyforum.pl/viewtopic.php?t=4060


Temat: Pichcimy - zdrowo smacznie - i na wesolo!
...połyskującą skórkę, elastyczną łodygę, która po złamaniu lub po naciśnięciu wydziela sok. Końcówki nie powinny być zbyt mocno zdrewniałe. Przy potarciu świeże szparagi powinny charakterystycznie 'piszczeć'. Przygotowanie szparagów Przed gotowaniem, zielone i fioletowe szparagi wystarczy dokładnie umyć białe zaś dobrze jest obrać ze skórki poniżej główki. Następnie należy odciąć zdrewniałe końcówki. Gotowanie szparagów Ponieważ główki szparagów są znacznie delikatniejsze od łodyg szparagi gotujemy ustawione pionowo (istnieją specjalne wąskie i wysokie garnki do gotowania szparagów), tak żeby główki wystawały ponad wodę i gotowały się w parze. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości. Orientacyjny czas gotowania szparagów, to dla białych 20min, zielonych 15min i fioletowych, jako...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=875


Temat: *LIPCOWE SŁONECZKA - CZĘŚĆ 15*
Majka odnośnie jeszcze szparagów to również przepyszne są gotowane szparagi pod beszamelem
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=69073


Temat: niepotrzebne gadzety w kuchni
Od środy w Tchibo będą m.in garnki do szparagów Wygląda nieźle - srednicę ma sporo większą niż ten mój. Tylko ta cena A jak już kupować to razem ze specjalnym talerzem do serwowania szparagów. Chciałam jednakowoż zaprotestować przeciw nazywaniu garnka do gotowania szparagów niepotrzebnym gadżetem. Tylko w takim garnku mozna gotować szparagi "na stojąco". Wtedy główki nie są zanurzone w wodzie i gotują się na parze, zachowując jedrność. A przy wyjmowaniu nie łamie się szparagów i nie miażdży im głowek.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=70001


Temat: Szparagi
...------ bajka Wysłany: Sob 21 Maj, 2005 hej!mój tata ma szparagi na działce,więc dość częst je jadam.przy wyborze-to chyba takie cieńsze szparagi,no i oczywiście trzeba je porządne obrać,bo jeśli się tego nie zrobi,mogą sprawiać wrażenie"włóknistych".jeśli chodzi o czas,to ja gotuję"na oko",sprawdzam po prostu,czy są miękkie.moja córcia uwielbia zupkę szparagową-pokrojone na kawałki szparagi gotuję,dodaję kaszki kukurudzianej i trochę masła-pycha ------ pepper Wysłany: Sob 21 Maj, 2005 Uwielbiamy zupę szparagową i nadchodzi właśnie jej czas!. Ważne, żeby najpierw obrać (a raczej oskrobać) szparagi. Główki lepiej odciąc i dorzucić je na ostatnie 5 minut gotowania, bo i tak są miękkie. Same patyki po obraniu kroimy na centymetrowe kawałeczki i dorzucamy 10 minut po warzywach do zupy. Na koniec...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=196


Temat: tzw. przegryzki "do rączki" czyli nauka gryzienia
Moje chłopaki nadal są wszystkożerne - rzucają się na każdą potrawę rycząc jak dzikie zwierzęta:lol: Przestałam już im cokolwiek miksować - jedynie rozgniatam im potrawy widelcem. Normalnie jedzą: banany, winogrona bez pestek i skórki, kiwi (łyżeczką), bezglutenowe spaghetti (wciągają ), czasem ugryzą trochę jabłka, albo pieczywa ryżowego. Igor je również chrupki i od dziś gotowane szparagi - trzymając je w łapce i memłając jak chrupki - starałam się odebrać mu włóknistą końcówkę, ale jednego pożarł w całości . a i od niedawna daję im po pół albo ćwierć miękkiej, suszonej morelki - żują jak gumę .
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=2989


Temat: Złote mysli ;)
1 Montagros 2 Montagros 3 data urodzenia 4 Nie mogę znaleźć w kalendarzu ;P 5 Waga 6 AB (z resztą nie pamiętam) 7 187cm i 90coś kg 8 brak 9 Granatowy, zielony, czarny 10 Zenobia, Genowefa, Bożydar 11 sobota 12 lipiec 13 wiosna 14 pies 15 kiwi 15 szparagi 16 gotowane szparagi 17 róża 18 kasztan 19 b.różna 20 komputery, internet, technologie 21 mam młodszą siostrę 22 dwa psy, dwa koty, królika, zeberkę australijską 23 mam 24 tenis 25 Władca pierścieni, Forest Gump 26 ciemny blond 27 niebieski 28 Łódź 29 sam je zrobiłem i chwilowo mi się nie podoba, ale jak będę miał wiecej czasu to nad tym popracuję 30 lubie moderatorów bo pomagają na forum 31 (Prawie) Nikomu...
Źródło: youcandance.biz.pl/viewtopic.php?t=1674


Temat: ***S I E R P I E Ń 2009***
hehe, beata, nio to strzelaj w brzuszek pauli , zobaczymy w sierpniu czy sie sprawdzi Dabriza to dzis mężulek obiadek serwuje? takiej to dobrze a kinia to już nie śpi czy jeszcze nie śpi? ja dziś piekę pierś z kurczaka a do tego podam sobie gotowane szparagi, mniam
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=58284


Temat: szparagi
...gotuja. w tym czasie na patelni podsmaza sie na masle posiekana cebulke i pokrojona w paseczki szynke, zalewamy to smietana i mieszamy (oczywiscie sol i pieprz). Na to wrzucamy szparagi i mieszamy posypujemy parmezanem przykrywamy na chwilke przykrywka zeby ser sie stopil, albo przekladamy do naczynia zaroodpornego i podpiekamy w piekarniku (opcja dla gosci). Mniam, mniam Poza tym szparagi podaje sie tez w zestawie podsmazona szyneczka, mlode ziemniaczki i gotowane szparagi polane rozpuszczonym goracym maslem. POlecam i smacznego MOnika_M
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=1786


Temat: co dziś na obiad zjemy?
ja jeszcze dodam, że w "Kuchni polskiej" wyczytalam, ze szparagi gotuje się w osolonej i pocukrzonej wodzie (ok. 2 litry) z dodatkiem mleka (ze szklanka na przyklad). Mleko zabiera gorycz. No i skrobanie. Raczej dosc grubo trzeba szparagi obierac, niestety, zeby nie byly takie wlókniste. Tak
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=10941


Temat: Diamondów
...chleb tostowy. Do tego pomidor i kiełki sojowe. 4. Sałatka z awokado, majonezu, musztardy, soku z cytryny doprawiona solą i pieprzem. 5. 2-3 naleśniki z mąki kukurydzianej z pokrojonym w plastry awokado. 6. Pokrojony w plastry i upieczony na grillu ziemniak, główka sałaty. 7. Siekany kotlet wołowy, chleb pełnoziarnisty z łyżką majonezu i pomidorem. Kolacja: Do wyboru 1. Natarta ziołami ryba upieczona na grillu, gotowane szparagi oraz fasola. 2. Makaron w sosie grzybowym. 3. Chińska zupa. Posiekaną cebulę podsmażyć na łyżeczce oleju. Dodać 250 ml wody, filiżankę kukurydzy, 2 łyżeczki bulionu w proszku, pół łyżeczki sosu sojowego, 1/4 pęczka botwiny. Doprawić imbirem i przyprawą pięć smaków. Zagotować. 4. Kurczak z koperkiem. Posiekany koperek i pół cebuli poddusić na łyżeczce masła. Dodać odrobinę soku z cytryny i 10 dag...
Źródło: proanaihatemyselfeiloveana.fora.pl/a/a,10.html


Temat:
polmisek warzywny: - gotowane szparagi; - przypieczone pieczarki (cale pieczarki wrzucam na baardzo goraca patelnie i smaze az sie zrumienia); - pieczone plastry cukinii; - kawalki gotowanego kalafiora; - gotowane ziemniaki z poprzedniego dnia pokrojone na plasterki; - sos ziolowo-czosnkowy: jogurt, wycisniety czosnek, sol i posiekana pietruszka a do picia: zupa tzatziki: kefir/jogurt/maslanka + starty ogorek + swieza mięta + sol, pieprz + tyle...
Źródło: perfekcyjnapanidomu.fora.pl/a/a,689.html


Temat: Ostro, pieprznie, smakowice
...z gotowanymi ziemniakami lub kluskami, znacznie rzadziej z ryżem. Istnieją różne odmiany TokĂĄny'a. Mieloną paprykę, kiełbasę i boczek zastępuje się czasem dużą ilością pieprzu, który nadaje smak całej potrawie. Najbardziej wykwintny jest natomiast TokĂĄny a la Gundel, który przygotowuje się z polędwicy zmieszanej z gęsimi wątróbkami podlewanej niewielką ilością wytrawnego wina, zaś obok cebuli i papryki dodaje się do niego gotowane szparagi, zieloną fasolę i groch wraz z duszonymi pieczarkami i pietruszką. Sałatka a la KĂĄrolyi 120g białej fasoli 300g ziemniaków 150g zielonej papryki 300g pomidorów 120g ogórków małosolnych 3 jaja na twardo 2 sałaty majonez papryka mielona musztarda z ziarnami gorczycy Fasolę namoczyć i ugotować. Ugotowane ziemniaki, zieloną paprykę, sparzone i obrane pomidory, obrane ogórki i jajka pokroić na równe kawałki. Podobnie...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=12008


Temat: szparagi
Nigela Lawson w "Nigela gryzie" zajadała gotowane szparagi maczane w żółtku jajka na miękko. Jeszcze nie próbowałam ale spróbuję na pewno. I popieram Żonę Zenona , że do szparagów trzeba podchodzić z delikatnymi dodatkami. Bo inaczej oklapną pod ciężarem mocnych smaków.
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=1786


Temat: Sałatka ze szparagów "Ostatniej szansy"
2 pęczki szparagów 5 jaj Szczypior zcebulki dymki Puszka kukurydzy konserwowej Sos holenderski Szparagi gotuję w osolonej i osukrzonej wodzie,na niezbyt miękko,po czym kroję na około 2-3 cm. odcinki. Dodaję ugotowane i pokrojone w kostkę jaja i poszatkowany szczypior. Dorzucam odsączoną z zalewy kukurydzę. Całość zwieńczam sosem holenderskim. Myślę,żę można spróbować zastosować delikatny inny sosik np. majonezowy, albo koperkowy. Będzie pewnie równie wyśmienite. Na zdrowie
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=7590


Temat: Inne
...taki sposób podawania szparagów. Jest to jednak moim zdaniem uzasadnione. Szparagi które są w sprzedaży mają często łykowate dolne części. Pozostaje wtedy tylko odcinanie ich. Ale kiedy przekroimy je na małe kawałki ugotują się dobrze i będą miękkie. Nie tracimy nic z tego co kupiliśmy , a szparagi pomimo pocięcia są pyszne. Oczywiście jeśli uda nam się kupić wyjątkowo delikatne szparagi to gotujemy je w całości. Wodę pozostałą po gotowaniu szparagów zużywam do zrobienia zupy szparagowo -koperkowej , którą podaję do popicia obiadu .
Źródło: garkulinar.jun.pl/viewtopic.php?t=163